Kropseksperimentet - ungdomsuddannelserne

kropseksperimentet-web-01.jpg

Beskrivelse

Tag med natur- og friluftsvejlederen på "endutainment", hvor der læres og oplevelse med alle sanserne i naturen og herigennem menneskets natur og kropsreaktioner.

Her vil vi sammen lave et oplevelses- og læringsrum på en særlig udvalgt lokation, hvor vi afprøver og undersøger omkring kroppens formåenhed, signaler i det kolde og det varme element. og hvor vi samtidig taler om de oplevelser og reaktionsmønstre der opstår, når kroppen oplever kulde og varme på særlige vigtige kropssteder (”hot spots”).

Vi arbejder med teoretisk viden, som for eksempel: kuldeindeks, ”3 lags princippet”, hypotermi, førstehjælpens 4 grundtrin, forbrændinger og forfrysninger, regler ved fx vinterbadning og andre forhold: Alkohol og narko. Derudover færdigheder og teknikker, samt forebygge varmetab og genskabe varme og andre fokusområder

Formål

Kompetenceområde

De deltagende veksler mellem viden – praktisklæring – varieret kropslig aktivitet, samt sundhed og velvære i en socialdynamik.

Dagen vil også give store muligheder for at observere på børnene i et nyt element, hvor aktiviteterne til tider vil fremkalde anden adfærd og mekanismer, der ofte kommer overraskende til udtryk.

Aktivitetsdagen kan altså både indeholde; biologi, undersøgelse, dansk, idræt/ kropslig aktivitet, forståelse for egen kunnen og samspillet i fællesskabet - herunder den socialdynamik i gruppen/ klassen og dens sammenhængskraft.

I denne aktivitet kan, der yderlig tillægges på: Kompetencefeltet; færdigheds- og vidensområdet, undersøgelser og perspektivering, samt det videreforløb.

Emneområde

 • Natur og friluftsliv
 • Psykisk og fysisk læring
 • Social dynamik på holdet
 • Anderledes og udfordrende aktivitet
 • Adspredelse fra en fortravlede hverdag
 • Inspiration til lærerne

Forberedelse hjemmefra

God påklædning. Skiftetøj og gerne håndklæde. Mental forberedt, hvor tingene, forholdene og egne ønsker er drøftet eller overvejet.

Yderligere oplysninger

Skiftetøj er god investering. Praktisk friluftsbeklædning i forhold til årstiden og det aktuelle vejr, og som må blive beskidt. Det er altid godt med støvler/ udefodtøj, regnjakke, og hurtigtørrende bukser, svedtransporterende undertøj etc. uanset vejret

 

Praktisk information

Denne aktivitet er den del af aftalen om aktiviteter til skoler og instutioner i Thisted Kommune. For institutioner fra andre kommuner koster hver aktivitet 4.000,- kr. excl. moms.

Forløbstype

Forløb med natur- og friluftsformidler

Målgruppe

Der differenceres i forhold til målgruppen: fx Alder, fysiskformåenhed, kønssammensætning, ønsker etc.

Antal

1 – 25 personer. Hvis højere antal personer, kræver det ekstra vejleder

Periode

Princippet hele året og hvis aktiviteterne og oplevelsen skal stå tydeligere i kontrast med hinanden, så er vinterhalvåret bedst

Varighed

2 – 5 timer efter behov.

Kontakt naturvejlederen for at aftale tid og sted.

Emneområde

Natur og friluftsliv
Læreplanstemaer
Natur og naturfænomener
Social dynamik i gruppen/ klassen

Fag

 • Naturformidling
 • Friluftsaktivitet
 • Biologi
 • Kemi
 • Idræt
 • Social dynamik
 • Håndværk
 • Kropsforståelse

Faciliteter

Plantage i Thisted Kommune, måske Nationalpark Thy eller på Mors, og hvor der må laves bål.

Yderligere oplysninger til faciliteter

Nordvest Safari har parkhave, shelterplads + bålhytte og ”vikingeskibsværft” hvor der kan søges læ ved regn og hård vind, samt fine toiletforhold, affaldsstativer og parkeringsplads. Hvis vi skal andre steder hen, kan vi ikke garantere den samme service.

Der er mulighed for at spise medbragt mad eller den der bliver lavet i for eksempel telt, shelter, bålhytte eller, hvad der er muligt